Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Säilöntäaineettomuus on usein termeillä kikkailua

En oikein tiennyt olisiko ollut viisaampaa koukata ensin tavallisten säilöntäaineiden kautta säilöntäaineettomuuteen, mutta päädyin nyt kulkemaan tätä reittiä, koska aihe on omasta mielestänikin kiinnostavampi.

Säilöntäaineettomuus tuotteessa on hieman kyseenalainen ja harhaanjohtava asia. Kuten edellisessä postauksessa "Säilöntäaineista yleisesti" todettiin, muita kuin virallisella säilöntäainelistalla olevia aineita ei saa sanoa säilöntäaineiksi. Tämä toimii myös toiseen suuntaan – muita kuin tällä listalla olevia aineita ei tarvitse sanoa säilöntäaineiksi. On olemassa iso liuta aineita, joilla on säilöviä ominaisuuksia, mutta joita ei ole säilöntäainelistalla. Tällaisilla aineilla on olemassa siis muitakin ominaisuuksia, joihin niitä voidaan käyttää. Tähän perustuu säilöntäaineeton kosmetiikka. Mikään kosmeettinen tuote ei kestä purkissaan ilman säilömistä. Väite "säilöntäaineeton" koskee siis vain ja ainoastaan laissa listattuja aineita, joiden ainoa funktio on säilövyys. Tässä vaiheessa on syytä sanoa, että herkistävyys ja allergisoivuus ovat sekä virallisten säilöntäaineiden että muiden vastaavien ja korvaavien aineiden ongelmia.

Säilöminen ilman virallisia säilöntäaineita onnistuu monellakin tapaa, vaikkakin kyseessä on erittäin haastava prosessi. Perinteisiä ei-virallisia säilöntäaineita ovat esimerkiksi etanoli (Alcohol), propyleeniglykoli (Propylene glycol) ja EDTA. Vaikutusmekanismit ovat eri aineilla erilaisia, mutta pääpiirteittäin tarkoitus on yleensä vaikuttaa mikrobin toimintakykyyn esimerkiksi muuttamalla solun rakennetta, tuhoamalla soluseinää tms. Antioksidantteja ja eteerisiä öljyjä käytetään myös paljon. Antioksidantit, kuten vitamiinit A, C ja E, estävät tuotteiden hapettumista. Eteeristen öljyjen säilövä vaikutus on ollut tiedossa jo todella pitkään, tosin niiden tehokkuus pienehkönä pitoisuutena kosmeettisessa tuotteessa ei ole kovinkaan häävi.

Antimikrobisten aineiden lista on loputon. Lukematon määrä luonnon öljyjä ja uutteita kuuluu tähän joukkoon. Ne ovat usein tehokkaita vain tiettyjä mikrobeja vastaan, eivät kaikkia. Tämän vuoksi tarvitaan useamman aineen seos tehokkuuden takaamiseksi. Uusi suuntaus kosmetiikkateollisuudessa on glyseryyliestereiden käyttö säilövinä aineina. Näillä on myös synergiaa virallisten säilöntäaineiden kanssa, joten glyseryyliestereiden käyttö vähentää muiden säilöntäaineiden määrällistä tarvetta. Uudehkoja aineita ovat myös polypeptidit ja glukoosiyhdisteet.

Käytännön toimia säilyvyyden parantamiseksi ovat esimerkiksi pH:n säätäminen mikrobeille epämieluisaksi, vapaan veden määrän vähentäminen tai vesipartikkeleiden koon pienentäminen. Kuten jo aiemmin todettua, mikrobit kasvavat vesiosassa, joten mikäli vesipartikkelit ovat mikrobien läpimittaa pienempiä, eivät pöpöt voi niissä kasvaa. Vapaalla vedellä tarkoitetaan käytettävissä olevan veden määrää ympäristössä, ei siis sen kokonaismäärää. Mitä enemmän veteen on liuenneena kemiallisia aineita, kuten suoloja ja sokereita, sitä pienempi vapaan veden määrä on. Nämä oli vähän tällaisia nice-to-know-juttuja ja ehkä vähän hankalia ymmärtää, joten just skip it jos ei aukene.

Kosmetiikka ei ole, eikä sen tarvitse olla steriiliä. Oikealla säilytyksellä ja käytöllä on ensisijainen vaikutus tuotteen säilyvyyteen. Säilöntäaineiden mustamaalaaminen on jälleen osittain turhaa, sillä kunnolla säilömättä jäänyt tuote pilaantuu todella herkästi ja voi aiheuttaa iholla todella pahoja reaktioita.

Kirjoittaja on suosittua INCImix -blogia pitävä kosmetiikka-alalla työskentelevä kosmetiikan suurkuluttaja ja estenomiopiskelija.

INCImix | Totuus kosmetiikasta ei ole koskaan mustavalkoinen.

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Artikkelit Artikkelit Säilöntäaineettomuus on usein termeillä kikkailua