Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Melanooma yleistyy nopeasti

"Auringon palvonnan haitat tulevat yhä useampien iholle. Ihon palaminen ja auringon UV-säteilylle altistuminen lisäävät melanoomariskiä. Ihomelanooma on suomalaisten kuudenneksi yleisin syöpä"; kirjoitettiin Helsingin Sanomien uutisessa 6.6.2013.

Aurinkovoiteiden korkeista suojakertoimista huolimatta ihosyöpä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Koska kemikaalit estävät palamisen tunteen iholla, luulemme, että olemme turvassa auringossa emmekä ymmärrä hakeutua varjoon. Valitettavasti "totaaliblokkia" ei ole ja haitalliset UV-säteet pääsevät vaurioittamaan ihon alempia kerroksia. Korkeat suojakertoimet estävät myös tärkeän D-vitamiinin muodostumisen ihossa.

Ihon "sisäänrakennetut" solujen suojamekanismit heikkenevät ikääntyessämme, jolloin aineenvaihdunnan muutoksista johtuen vapaiden radikaalien tuotanto lisääntyy elimistössämme. Samoin olemme jatkuvasti alttiina ulkopuolisille vapaille radikaaleille (UV-säteilylle, ilman saasteille jne.), jotka hapettavat ja vaurioittavat solujamme.

Kosmetiikan ja ihonhoitotuotteiden käyttäjän tärkein asia on aurinkosuoja. Ennen kuin alamme käyttää voiteita korjataksemme ryppyjä, meidän tulisi ensiksi suojata iho enemmiltä vaurioilta. Kaikki aurinkosuojavoiteet eivät ole keskenään samanlaisia, koska eri kemikaalit ja ainesosat antavat suojan eripituisia UV-säteitä vastaan.

Polttavat, keskipitkät UVB-säteet läpäisevät epidermiksen ja ovat vastuussa suurimmaksi osaksi orvaskeden soluvaurioista aiheuttaen ihon punoituksen ja palamisen. Niitä kutsutaan "rusketussäteiksi", koska ne stimuloivat melanosyyttejä tuottamaan pigmenttiä. UVB-säteiden on tutkittu heikentävän ihon puolustuskyvystä vastaavien solujen, melanosyyttien, keratinosyyttien ja erityisesti langerhansin solujen toimintaa. Aivan pienikin määrä UVB-säteilyä vähentää ihon immuniteettia ylläpitävien langerhansin solujen määrää ja lyhentää niiden oksamaista rakennetta. Rosacea eli ruusufinni pahenee juuri tästä syystä ihon vastustuskyvyn heikennyttyä liiallisessa auringonvalossa.

UVB-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivän aikaan klo 11-15 välillä, jolloin meitä kehotetaan pysymään pois auringosta. Nurinkurista on, että jos haluamme D-vitamiinituotannon käyntiin ihossamme, meidän tulisi olla 10-20 minuuttia suorassa auringonpaisteessa juuri tuohon aikaan vähintään käsivarret paljaina ja ilman korkeita aurinkosuojakertoimia. Kun iho alkaa punoittaa ja palaa, D-vitamiinin esiaste tuhoutuu, joten ihon "grillaamisesta" ei ole hyötyä, päinvastoin.

Pitkät, ihoa ennenaikaisesti vanhentavat UVA-säteet (UVA I & UVA II) pääsevät tekemään tuhojaan ihon syvemmissä kerroksissa, dermiksessä asti vaurioittaen ihon tukikudoksia, kollageeni- ja elastiinisäikeitä. Nk. kollagenaasi- ja elastaasientsyymien tuotanto kiihtyy UV-säteilyn vaikutuksesta ja nämä mm. haavan paranemisprosessin tärkeät korjausentsyymit kääntyvätkin liiallisena määränä systeemiä vastaan alkaen rikkoa kollageeni- ja elastiinisäikeitä. Tämä näkyy mm. solaarielastoosina, "ojamaisina" juonteina esim. niskassa ja kaulalla.

Ravinnosta saamamme vitamiinit (A-vitamiini ja antioksidantit: C- ja E-vitamiini sekä beetakaroteeni) kulkeutuvat iholle suojavitamiineiksi. A-vitamiini varastoituu ihoon retinyylipalmitaatiksi. Liiallinen UVsäteily vähentää nk. A-vitamiinireseptorien määrää soluissa ja tekee ne toimintakyvyttömiksi. C-vitamiinin hapettuminen inaktivoi E-vitamiinin ja johtaa rasvojen härskiintymiseen ja epidermiksen solujen, erityisesti keratinosyytin, toimintahäiriöihin. Tämä aiheuttaa epäsäännöllistä pigmentin jakautumista (pigmenttiläiskät), ihon puolustuskyvyn heikkenemistä ja kiihtynyttä veden haihtumista ihosta.

Tutustu Environ Suncare tuotteisiin

Mitä hyvän aurinkosuojavoiteen pitäisi tehdä?

  • Tarjota kattava suoja eripituisia UV-säteitä vastaan
  • Sisältää rasvaliukoisia antioksidantteja vähentämään hapettumista
  • Vahvistaa ihon omia suojamekanismeja
  • Hidastaa ihon ennenaikaista ikääntymistä
  • Sisältää korvaavia vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiinia)

Aurinkovoiteissa käytettävät suoja-aineet jaetaan kahteen ryhmään: UV-säteitä heijastaviin fysikaalisiin sekä säteitä absorboiviin kemiallisiin.

Kaikista kemikaaleista vain fysikaaliset suojat (Zinc oxide ja Titanium dioxide) pystyvät tarjoamaan kattavan suojan UV-säteiltä. Fysikaaliset suojat aiheuttavat jonkinasteisen valkoisen kalvon ihon pinnalle, mutta nykyaikaisissa voiteissa molekyylit ovat pienempinä partikkeleina, joten "värihaittaa" ei usein synny. Fysikaalista suojaa on myös vaikea saada kestämään nk. vedenkestävissä voiteissa. Tämän vuoksi uinnin jälkeen on aina lisättävä aurinkovoidetta "waterproof"-merkinnästä huolimatta. Suurin osa kemiallisista absorboivista ainesosista on tehokkaita vain UVB-säteitä vastaan, harva niistä pystyy kattamaan myös UVA-säteilyn. Kemiallisia aineita käytetään aurinkosuojavoiteissa eniten. Ne imevät UV-energian itseensä ja muuttavat sen lämmöksi, joka hajoaa iholla. Kemialliset ainesosaryhmät (Para amino benzoates, Cinnamates, Benzophenones, Salicylates, Anthranilates, Dibenzoylmethanes ja Imidazoles) ja niiden johdannaiset saattavat suurina pitoisuuksina aiheuttaa ihoärsytystä ja palaessaan ihoon voivat jopa muuttua itse vapaiksi radikaaleiksi.

Antaakseen mahdollisimman kattavan UV-suojan aurinkosuojavoiteet sisältävät usein yhdistelmän sekä fysikaalisia että kemiallisia suoja-aineita. Niitä käytetään kosmeettisissa tuotteissa muutenkin, ei vain suojaamaan käyttäjän ihoa, vaan myös suojaamaan säilöntäaineen tapaan tuotteen helposti hapettuvia ainesosia.

Aurinkosuojatuote (yleensä korkeat suojakertoimet), joka vain ehkäisee ihon punoitusta ja palamista, ei riitä hoitamaan ihoa ja estämään sen ennenaikaista vanhenemista. Kaikkien aurinko- ja ihovoiteiden tulisi sisältää myös tarpeeksi suuret pitoisuudet antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa auringon aiheuttamalta hapettumisstressiltä. Lähtökohtana olisi löytää ainesosat, jotka suoraan suojaavat ja tukevat solujen terveyttä. Tätä kutsutaan biokemialliseksi suojaksi.

Ihossa olevan A-vitamiinin varastomuodon, retinyylipalmitaatin, on tutkittu antavan n. 20 suojakertoimen ihon palamista, punoitusta ja nk. reaktiivisia happiradikaaleja (ROS) vastaan. Sveitsissä v. 2003 tehdyn tutkimuksen mukaan paikallisesti lisätty retinyylipalmitaatti absorboi tehokkaasti jopa pitkiä UVA II –säteitä.

Samoin luonnon oman A-vitamiinimuodon, beetakaroteenin on tutkittu olevan tehokas antioksidantti, joka pystyy neutralisoimaan suuria määriä vapaita radikaaleja. Beetakaroteeni on tärkeä tekijä ehkäisemään ja hoitamaan ihon aurinkovaurioita C- ja E-vitamiinien lisäksi. Etuna on myös, että vitamiinit aurinkosuojaaineina eivät ehkäise D-vitamiinin tuotantoa ihossa.

Ihovitamiinien ohella aurinkosuoja-aineina käytetään myös muita kasvikunnasta saatavia antioksidantteja, flavonoideja, merilevää, öljyjä jne., jotka suojaavat ihoa luonnollisemmin. Kun ihoa ravitaan vitamiineilla ja antioksidanteilla hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista, iho näyttää rakentavan oman suojamekanismin ja näin hidastavan palamista.

Vaikka mainokset toisin väittävät, turvallista rusketusta ei ole. Rusketus on arpi. Kun rusketut, solusi ovat jo saaneet aurinkovaurioita, jotka ne "muistavat" koko loppuelämän.

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Artikkelit Artikkelit Melanooma yleistyy nopeasti