Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Ripsiseerumit Suomessa viranomaisten tarkasteluun

Kuluttajat voivat tällä hetkellä ostaa ripsiseerumeita mm. kauneushoitoloista, muista kosmetiikkaa myyvistä liikkeistä sekä verkkokaupoista. Tilanteeseen saattaa lähiaikoina tulla kuitenkin muutos, sillä lääkealan viranomaiset selvittävät tällä hetkellä onko ripsiseerumit määriteltävä myös Suomessa vain apteekeissa myytäväksi lääkeaineeksi. Luokittelu tehdään valmistekohtaisesti ja tutkimus on aloitettu RevitaLash Advanced tuotteesta.

Ripsiseerumit Suomessa viranomaisten tarkasteluunKomedo.fi kertoi elokuun alussa ensimmäisenä Suomessa RevitaLash Advanced -ripsiseerumin markkinoiltavedosta Yhdysvalloissa, kun oikeus oli todennut ripsiseerumin olevan lääkeaine eikä normaali reseptivapaa kosmeettinen tuote. Komedon uutinen sai Suomessa jonkin verran näkyvyyttä myös iltapäivälehtien otsikoissa sekä päätyi lopulta myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietoon, jossa kyseisen ripsiseerumin tutkinta on aloitettu viime viikolla.

Fimeasta kerrotaan, että he epäilevät kyseisessä ripsiseerumissa olevan lääkejohdannaista ainetta ja tutkinta keskittyykin juuri koostumukseen, jonka tavoitteena on selvittää onko tuotteella liian voimakas vaikutus, jolloin se pitäisi luokitella lääkeaineeksi. Vaikka tutkimuksissa päädyttäisiin tulokseen, että tuote sisältää lääkeaineen johdannaisia, ei lääkeaineeksi ripsiseerumin luokitteleminen ole yksinkertaista.

"Useimmiten tällaisissa tapauksissa yritys tekee tuotteesta vain toisen version hieman eri koostumuksella, jolloin sen voi jälleen luokitella kosmeettiseksi tuotteeksi", Fimean yliproviisori Kristiina Pellas selventää.

Fimea on ollut erittäin huolissaan seerumien turvallisuudesta jo pitkään, joten tutkintapäätöksen tekeminen ainesosien turvallisuuden selvittämiseksi sai vauhtia RevitaLash ripsiseerumin markkinoiltavedosta Yhdysvalloissa. Yliproviisori Pellas arvioi, että Suomessa myytävän RevitaLash Advancedin kohtalo selviää tutkimuksissa vasta muutaman kuukauden kuluttua. "Jos Suomessa myytävässä RevitaLashissa on vähänkin samoja pitoisuuksia kuin nyt Yhdysvaltojen markkoilla olleessa, niin asia on kuitenkin selvä", Pellas mainitsee.

Fimean lisäksi myös Tukes tutkii asiaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myös kiinnostunut selvittämään, miten toiminnanharjoittaja on tässä tapauksessa varmistunut kosmeettisena valmisteena myydyn tuotteen turvallisuudesta ja antaako se mahdollisesti aihetta toimenpiteisiin. Tukesin mukaan toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa oma-aloitteisesti valvontaviranomaisille, jos se saa tietää tuotteestaan aiheutuvan vaaraa jonkun terveydelle tai omaisuudelle. Vastuu Tukesin mukaan tuotteen turvallisuudesta on toiminnanharjoittajalla.

Prostaglandiinianalogi ja bimatoprost

Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski kirjoittaa Fimean verkkolehden artikkelissaan RevitaLash Advanced -ripsiseerumin ainesosaluettelosta löytyvän prostaglandiinianalogiksi luokiteltavaa Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide -ainetta. Glaukoomalääkkeenä käytettävä bimatoprosti kuuluu samaan prostaglandiinianalogien lääkeaineluokkaan seerumissa käytettävän aineen kanssa. Artikkelissa mainitaan, että silmään annosteltavien prostaglandiinianalogien haittavaikutuksena esiintyy muun muassa silmäripsien liikakasvua.

RevitaLash Advancedin ainesosaluettelosta Kalliokoski kirjoittaa; "Kyseistä prostaglandiinianalogia on vaikea tunnistaa ainesosaluettelosta. Verkkosivuilla mainitaan, ettei valmiste sisällä bimatoprostia, eikä muitakaan lääkeaineita. Tämä on tarkalleen ottaen totta, koska kyseistä valmistetta ei ole Suomessa luokiteltu lääkkeeksi" ja jatkaa Neulash -ripsiseerumin sisällöstä "Neulash-niminen ripsiseerumi sisältää "Isopropyl Cloprostenate" -nimistä prostaglandiinianalogia (www.neulash.se). Sitäkään ei ole Suomessa luokiteltu lääkkeeksi, mutta FDA on antanut sitä valmistavalle yritykselle varoituksen lääkkeen myymisestä kosmetiikkana (www.fda.gov). Jos ripsiseerumissa on prostaglandiinianalogia, on vaikutus luultavasti samansuuntainen kuin bimatoprostilla. Myös haittavaikutuksia voi ilmetä".

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kotimaa Ripsiseerumit Suomessa viranomaisten tarkasteluun