Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Hajusteeton Päivä 30.5.2013

Tänään vietetään Pohjoismaista Hajusteetonta Päivää.Neljän pohjoismaan kemikaaliyliherkkien järjestöt haastavat kaikki mukaan viettämään hajusteetonta päivää. Päivän tarkoituksena on nostaa esille liiallisen hajustamisen aiheuttamat ongelmat niin kemikaaliyliherkille kuin muillekin ihmisille. Tämä on osa vuosittain toukokuussa järjestettävää kansainvälistä kampanjaa huomion kiinnittämiseksi kemikaaliyliherkkyyteen.

Kehotamme kaikkia luopumaan päivän ajaksi hajustettujen tuotteiden käyttämisestä! Syynä tähän on se, että jo vähäinen määrä hajusteita voi aiheuttaa vakavia oireita henkilöille, joka sairastaa kemikaaliyliherkkyyttä (MCS, Multiple Chemical Sensitivity). Tästä johtuen sairastunut ei voi toimia tavanomaisesti yhteiskunnassa muiden käyttämien hajusteiden tai kaupallisen, julkisten tilojen hajustamisen vuoksi.

Hajusteet eivät vaikuta ainoastaan hajusteyliherkkiin ja allergisiin!

Hajusteet koostuvat 95-100% keinotekoisista kemikaaleista, ja myös ihmiset, jotka eivät ole hajusteyliherkkiä tai allergisia saavat niistä terveyshaittoja. Lapset ovat erityisen alttiita. Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, keskittymisvaikeudet ja väsymys. Hajusteita löytyy deodoranteista, shampoista, hiustenhoitotuotteista, parranajotuotteista, voiteista, pesuaineista, huuhteluaineista ja puhdistusaineista. Kaikista näistä tuotteista on saatavana myös hajusteeton vaihtoehto.

Faktaa MCS:stä

Suomessa keuhkolääkäri Paula Pallasahon väitöskirjan kyselytutkimuksessa vuonna 2006 helsinkiläisistä aikuisista 21 % ja tukholmalaisista 15 % ilmoitti kärsivänsä voimakkaista hajuista (deodorantit, mausteet, painomuste, puhdistusaineet, kukkien tuoksut ym.). Kyseessä on satunnaisotos eli tulos on yleistettävissä aikuisväestöön.

Ruotsissa, missä sairaudella on diagnoosinumero, on saatu tilastotietoa ja todettu:

  • 3,3%:lla on lääkärin antama diagnoosi MCS (*)
  • 12,3% raportoi oireista kemikaaleille (*)
  • 10-30% saa jonkinasteisia oireita kemikaaleista. (*)

Yleisimpiä oireita ovat huimaus, pahoinvointi, sekavuus, kipu lihaksissa tai iholla, limaa kurkussa, käheys, yskä, nenän tukkoisuus, rintakipuja, sydämen tykytys, ihottuma, kuume, mielialamuutokset ja alakuloisuus. (**)

Altistuksen aiheuttajia voivat olla tupakansavu, hajusteiden kemikaalit ja hajustetut tuotteet, siivoustuotteet, huuhteluaineet, home, rakennusten hiukkaspäästöt (VOC), painomuste, sähkölaitteet, kukat, kynttilät ja pakokaasut (**)

Lähteet:
* Yhteispohjoismainen osaamiskeskus KOMIN (http://www.novia.fi/assets/filer/forskning-och-utveckling/publikation_och_produktion/byggnadsrelaterad.pdf),
** www.mcs-sweden.se

Lisätiedot:
www.hajusteyliherkkyys.com

Suomen Hajuste- ja Kemikaaliyliherkät ry on hajusteille ja kemikaaleille herkistyneiden ja niistä oireita saavien etujärjestö. Yhdistys antaa vertaistukea, jakaa tietoa sekä edistää hajuste- ja kemikaaliyliherkkien yhdenvertaisuuden ja sosiaaliturvan toteutumista Suomessa. Kaikki kemikaali- ja hajusteyliherkät (tuoksuyliherkät) sekä henkilöt, joita kiinnostaa kemikaali- tai hajusteyliherkkyys (tuoksuyliherkkyys) ovat tervetulleita mukaan yhdistykseen.

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kotimaa Hajusteeton Päivä 30.5.2013