Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

75 vuotta ihonhoitoa yksissä kansissa

Tietopaketti kauneudenhoitoalasta pitää sisällään muun muassa humoristisen aikamatkan kosmenauttien matkassa. Suomen Kosmetologien Yhdistyksen 75-vuotisjuhlajulkaisun toimittanut Terhi Pääskylä-Malmström on aikaansaannokseensa erittäin tyytyväinen.

Ammattina iho -kirjan on toimittanut Terhi Pääskylä-Malmström. (Komedo.fi)

Edellisestä SKY:n juhlajulkaisusta ehti kulua jo viisitoista vuotta aikaa. Vuonna 1999 päivän valon nähneen Aikaa kauneudelle 1938 - 1998 jälkeen yhdistyksen toiminnassa sekä kauneudenhoitoalalla on tapahtunut varsin paljon muutoksia.

Suomen Kosmetologien Yhdistyksen puheenjohtaja Arja Korkalan mielestä uuden julkaisun tekeminen oli luontevaa erityisesti näin juhlavuoden kunniaksi:Ytimekäs historiikki "Aikamatkalla kosmenauttien kanssa" löytyy kirjan alkusivuilta. (Komedo.fi) "Viidentoista vuoden aikana menty niin paljon kuitenkin eteenpäin. Nyt kun on juhlavuosi, niin ajattelin että nyt sitten pannaan kirjoihin kansiin mitä on oikein tehty. Jäsenistöllekin se välillä hiukan hämärtyy että mitäs ne oikein tekee siellä yhdistyksessä. Tässä se on nyt sitten kerrottu mitä me olemme tehneet ja mitä on aikaansaatu."

Ihan yksin Terhi Pääskylä-Malmström ei kirjaa vuoden verran kirjoittanut vaan vahvasti yhteistyössä mukana ovat olleet Arja Korkalan lisäksi SKY:n toimiston väki sekä oman sisältönsä sivuille ovat tuoneet myös lukuisat haastateltavat. Korkalan mukaan alkuperäisenä tavoitteena oli tehdä myös historiikki, joka ei ole olisi ihan perinteinen. Kirjan alusta löytyvä, humoristisesti nimetty Aikamatka kosmenauttien kanssa edustaakin toimittamista ohjanneen Korkalan toivomaa nuorekasta tapaa tehdä historiikki ja tämä aikajanalla toteutettu ytimekäs katsaus menneeseen 75 vuoteen on toimiva.

Edunvalvonta ja terminologia aiheuttivat päänvaivaa

Suurimmat haasteet kirjan kirjoittamisessa asetti SKY:n korostetusti aktiivinen ote edunvalvontaan."Edunvalvonta on niin uutta ja se kehittyy jatkuvasti. Tänä vuonna on SKY:ssa tapahtunut paljon ja vuosi on ollut todella hektinen. Jonkin version kun kirjoitti siitä (edunvalvonnasta), niin sitten saattoi seuraavana päivänä selvitä kuinka se onkin nyt ihan eri tavalla. Vielä oikolukuvaiheessakin saattoi selvitä asioiden muuttuneen", Pääskylä-Malmström kertoo.

Yksi osio kirjasta on pyhitetty alalla toimivien ammattilaisten haastatteluille, jonka tekeminen sekään ei osoittautunut ihan helpoksi Terhi Pääskylä-Malmströmin mukaan: "Haastavaa oli myös oikeiden haastateltavien löytäminen ammatin kuviin, jotta saisin mahdollisimman eri kanteilta tarkasteltua työtä." Lopulta haastateltaksi päätyi kolmetoista alan ammattilaista kuten ensimmäinen SKY-Opistolta valmistunut kosmetiikkaneuvoja Nina Luostarinen, apteekissa työskentelevä kosmetologi Riikka Söderström ja suonenjokelainen kuntohoitoja ja kosmetologi Pirjo Pärnänen.

KosmetologiSKY -lehden edeltäjä 60-luvulta oli Kauneusvakka. (Komedo.fi)Sekä kirjan toimittaneen Pääskylä-Malmströmin että SKY:n puheenjohtaja Arja Korkalan mukaan alan terminologia aiheutti joissain tilanteissa myös jonkin verran päänvaivaa kirjan tekemisessä – puhutaanko kauneudenhoidosta vai ihonhoidosta. Lopputuloksena kirjan sivuilla puhutaan nyt kauneudenhoitoalasta sen ollessa vielä virallinen termi, mutta totutellaan lukijaa jo käyttämään termejä hyvinvoitialasta sekä ihon hoidosta.

Kansainvälisesti kilpailukykyiset kosmetologimme

Kirjan toimittamisen yhteydessä Pääskylä-Malmströmin pääsi yllättämään se, kuinka paljon kosmetologeja nykyään arvostetaan ihonhoidon ammattilaisena: "Ylipäänsä se miten laaja se osaaminen on Suomessa ja kun vertaa siihen mitä se on ulkomailla, kun sä et saa esimerkiksi jalkaporaa ottaa käteen. Suomalainen on ihan oikeasti maailman paras kosmetologi. Viime vuosina myös lääkäreiden arvostus kosmetologeja kohtaan on kasvanut".

Samalla linjalla jatkaa myös Arja Korkala: "Standardointityöryhmässä meitä arvostetaan ihan älyttömästi ja meidän mielipidettä kuunnellaan. Suomalaiset haluttaisiin erityisesti mukaan myös CEPEC järjestön toimintaan. Koen että meitä arvostetaan ja meitä oikeasti kuunnellaan. Suomalaisten kosmetologien maine ulkomailla on todella korkealla".

Korkalan mainitsema CEPEC on eurooppalainen kosmetologijärjestö, joka edistää kauneudenhoitoalan yrittäjyyttä, tiedonvälitystä ja koulutuksen Euroopan laajuista yhtenäistämistä sekä järjestää alan konferensseja, seminaareja ja koulutusta.

Ammattina iho saataville kirjakauppoihin ja kirjastoihin

5.000 kappaleen painoksesta ensimmäiset kirjat jaettiin Kosmetologipäivien lehdistötilaisuudessa paikalla olleille toimittajille Komedon ollessa itse asiassa ensimmäinen kirjan vastaanottanut. Lisäksi Kosmetologipäivien gaalaan osallistuneille ammattilaisille kirja jaettiin gaalan aikana. Kirjaa on tarkoitus jatkossa yhdistyksen toimesta jakaa mm. vierailuiden yhteydessä ministereille ja virkamiehille sekä koulujen opinto-ohjaajille, jolloin tulevaa ammattiansa valitsevat opiskelijat saisivat paremman käsityksen kosmetologin ja kosmetiikkaneuvojan ammatista. Terhi Pääskylä-Malmströmin näkemys on lisäksi, että kirja olisi tarkoitus saada myös kirjavälitykseen, jolloin se olisi saatavilla mm. kirjakaupoista ympäri Suomea. Aikaansaannokseena Pääskylä-Malmström on silminnähden erittäin tyytyväinen.

Lukemisen arvoinen tietopaketti myös alaa tuntemattomalle

Ammattina iho - SKY:n 75-vuotisjuhlajulkaisu. (Komedo.fi)Reilun sadan sivun mittainen kirja säilyttää lukijan mielenkiinnon yllä alusta loppuun saakka. Kansien välistä löytyvä kattava tietopaketti kosmetologien, kosmetiikkaneuvojien ja koko kauneudenhoitoalan kehityksestä sekä nykypäivästä on tämän kaltaiseksi kirjaksi harvinaisen mukaansa tempaavaa luettavaa.

Kyseessä ei suinkaan ole puhtaasti historiikki vaikka kannen vuosilukujen perusteella voisi olettaa. Sivuilla paneudutaan vahvasti alan nykyiseen koulutukseen, paljon puhuttaneeseen harmaaseen talouteen sekä ihonhoidon ammattilaisten arkeen ja heidän kohtaamiin haasteisiin ja ohjataan katseita myös alan tulevaisuuteen niin Suomen kuin ulkomaidenkin osalta.

Kirjan esipuheen mukaisesti kyseessä on opus, joka luo katsauksen SKY:n jatkuvasti monipuolistuvaan toimintaan sekä toimii tietopakettina alalle hakeutuville nuorille ja kosmetologien tulevaisuudesta päättäville tahoille. "Nuorille täältä löytyy vähän käytännön vinkkejä siitä, minkälaisessa työympäristössä töitä oikeasti tehdään", Arja Korkala toteaa.

Ammattina iho
Suomen Kosmetologien Yhdistyksen 75-vuotisjuhlajulkaisu
Terhi Pääskylä-Malmström
Sivumäärä: 105
Julkaisuvuosi: 2013
ISBN: 978-952-93-2442-2

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kotimaa 75 vuotta ihonhoitoa yksissä kansissa