Komedo.fi - Ihonhoitoalan verkkomedia

Ftalaatit ja diabetes eivät yhteydessä toisiinsa

Mediassa on jälleen leviämässä uusi terveysriskiuutinen. Tällä kertaa kuitenkin kosmetiikan alan järjestöt ovat katkaisseet huhuilta siivet ennen kuin media ehtii suurennella asiaa.

Huhut ovat lähteneet liikkeelle kun yhdysvaltalainen tutkijaryhmä julkaisi tuoreimman raporttinsa ja kertoi tulleensa tulokseen, että naiset joiden elimistössä oli korkeimmat ftalaattipitoisuudet oli lähes kaksinkertainen todennäköisyys sairastua diabetekseen verrattuna alhaisimman pitoisuuden omaaviin naisiin. Raportissa väitettiin myös, että niillä tutkimukseen osallistuneilla naisilla joiden elimistön ftalaattipitoisuus oli korkea, oli myös suurempi insuliiniresistenssiriski ja siten myös riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tutkimus alkoi jo vuonna 2008 Yhdysvalloissa teettämällä lukuisia testejä 2350 naiselle, joista 217:sta oli diabetes. Testattujen ikä vaihteli kahdestakymmenestä kahdeksaankymmeneen.

Ftalaattien rakennekuvaKynsialaan sekä muutenkin kauneudenhoitoalaan tämä liittyy juuri ftalaattien takia. Ftalaatteja tavataan edelleen joissain kynsilakoissa, hiustuotteissa, itsestäänruskettavien tuotteiden sisällössä sekä lukuisissa lääkkeissä, elintarvikkeissa sekä tuotepakkauksissa. Yleisimmin ftalaatteja käytetään muovien pehmetämiseen. Eräät ftalaatit, kuten di(2-etyyliheksyyli)ftalaatti (DEHP) ja dibutyyliftalaatti (DBP) on luokiteltu lisääntymiselle vaarallisiksi.

CTPA on vastannut tyrmäävänsä tutkimuksen tulokset. CTPA (Cosmetic, Toiletry & Parfumery Association) on brittiläinen kosmetiikan valmistajien järjestö ja suomalaisen Teknokemian yhdistyksen (TY) sisarjärjestö, jonka toiminta keskittyy erityisesti kosmetiikan tieteeseen, sääntelyyn ja lainsäädäntöön liittyviin kysymyksiin.

CTPA:n vastasi tutkimustuloksiin mm. seuraavasti, "Tutkimuksessa ja raportissa erityisesti mainituista flalaateista kaikki ovat Europpassa kiellettyjen listalla kosmetiikkatuotteiden valmistamisessa emmekä ole tietoisia siitä, että mitään muita tutkimuksessa mainituista ftalaateista käytettäisiin kosmetiikkatuotteissa."

CTPA lisäksi huomautti, että tutkijat ovat myös itse varoittaneet tuloksien olevan vasta varhaisessa vaiheessa. Päätutkija James Todd lisäksi on todennut, "Tiedostamme sen, että henkilökohtaisten hygieniatuotteiden lisäksi, ftalaatteja tavataan tietynlaisissa lääketieteellisissä laitteissa ja lääkkeissä, joita käytetään erityisesti diabeteksen hoidossa ja tämä voisi selittää korkeammat ftalaattipitoisuudet diabetesta sairastavilla naisilla. Jatkotutkimuksia siis tarvitaan."

CTPA lopuksi toteaa, "On tärkeää korostaa ettei diabeteksellä ja ftalaattien käytöllä henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa ole suoraa linkkiä toisiinsa - sen myös tutkimuksen tehnyt ryhmä on todennut."

 

Komedo.fi

Komedo.fi on kauneuden- ja ihonhoitoalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville suunnattu suomenkielinen sivusto, jonka avulla olet selvillä alan viimeisimmistä uutisista ja tapahtumista niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

 

Ota yhteyttä

Akkukahva Media / Komedo.fi

Osoite: PL 133, 15101 Lahti

Puhelin: +358 50 568 0091

Sähköposti: komedo@komedo.fi

Internet: www.komedo.fi

Palautelomake

You are here Uutiset Kynnet Ftalaatit ja diabetes eivät yhteydessä toisiinsa